Комунальний заклад
"Орчицька початкова школа"
Головна » 2017 » Березень » 1 » 21.02.2017, День рідної мови
14:32
21.02.2017, День рідної мови

Відповідно до листа Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України від 15.02.2017 №2.1/10-249 «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови», інформаційного листа КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» від 17.02.17 №194 «Про відзначення Міжнародного дня рідної мови» 21.02.2017 року проведено «диктант єдності» українською та російською мовами у 5, 6, 9 класах «Україна - наша земля, наша Батьківщина». Провели захід вчителі Савченко О. О., Новікова Т.П., Подколзіна О.І.

 

«Мова - символ народу»

21 лютого - Всесвітній день рідної мови. Рідна мова - це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями. У школі - свято. У центрі композиції з рушників розташовано портрети зачинателя української літературної мови І.П.Котляревського та основоположника - Т.Г.Шевченка, повідомлення про те, чому і коли почали відзначати цей день. Завдяки плакатам з висловлюваннями про роль мови на Землі, які були на дверях кожного кабінету, учні поповнили свою мовну, інформаційну скарбничку.

Під час заходу подано відомості про походження писемності, актуалізовано знання школярів про мову як джерело духовного зростання нації, прищеплювали і розвивали почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб. Учні 1-9 класів читали вірші, гуморески, розіграли легенду про таланти різних країн. Показали декламаторське, сценічне мистецтво. Мова і пісня супроводжують людину з перших до останніх хвилин життя. На сцені звучали пісні - душа, символ народу: «Реве та стогне Дніпр широкий…», «Як у нас на Україні», жартівливі пісні.

До нас на гостину завітала бібліотекар Крамаренко К.Ф. Ознайомила з новинками літератури на тему « ».

Цікава дослідницька робота учениці 9 класу Чернікової Марії «Антропонімічна система прізвищ мешканців сіл Малоорчицької сільської ради». Усім цікаво дізнатися про походження свого прізвища.

Вважаю, що заклик «Збережемо наш скарб - рідну мову!» спонукає учнів нашої школи «і чужому навчатись, і свого не цуратись», і, де б вони не були, скрізь відчуватимуть поклик рідної землі, хвилюватимуться до сліз, зачувши рідне слово.

Савченко О.О.,

української мови та літератури

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: Шкільні новини | Переглядів: 246 | Додав: filippovaolinf1990 | Теги: День рідної мови, 21.02.2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar